Cara Termudah Untuk Membuat Lezat Donut Lembut Cara Bunda Krisdayanti

Cara Termudah Untuk Membuat Lezat Donut Lembut Cara Bunda Krisdayanti

LEZAT, fresh danANTI GAGAL.

Donut Lembut Cara Bunda Krisdayanti. Resipi donut kampung yang sangat sedap, lembut, mudah dan sangat sesuai digunakan untuk perniagaan kuih muih sejukbeku. Walaupun nampak mudah, sebenarnya ada beberapa masalah yang biasa dihadapi masa nak membuat donut. Google Image Kuih donut walaupun nampak mudah untuk membuatnya tetapi ia juga memerlukan kepakaran.

Donut Lembut Donut yang lembut dan gebu, menggunakan kentang sebagai bahan pelembut semulajadi. Resepi hari ni ialah resepi donut pandan gebu dan dijamin lembut dari pagi sampai ke malam. Bayangkan semasa direhat, ianya naik tinggi seolah kosong sahaja di dalamnya. Anda dapat membuat Donut Lembut menggunakan 9 resep dan 4 langkah. Inilah cara Anda memasak itu.

Resep Untuk Membuat Donut Lembut

 1. Persiapkan 500 gram dari tepung terigu protein tinggi.
 2. Persiapkan 4 btr dari kuning telur.
 3. Persiapkan 60 gr dari gula pasir.
 4. Kemudian 3 sdt dari ragi instan.
 5. Anda membutuhkan 270 ml dari susu cair dingin.
 6. Kemudian 80 gr dari margarin.
 7. Persiapkan 1/2 sdt dari garam.
 8. Anda membutuhkan dari Minyak untuk menggoreng.
 9. Persiapkan dari Gula halus, meises.

Walaupun saya suka donut gebu tapi saya lebih suka jika ianya sedikit padat. Donut yang lembut dan gebu, menggunakan kentang sebagai bahan pelembut semulajadi. Che Nom suka nak kongsi cara-cara penyediaan dengan anda semua sebab donut kentang ni memag. Roti Goreng ,Butter Cream Bread, Donut, Pizza Bread,Roti Keju.

Langkah-langkah Pembuatan Donut Lembut

 1. Dalam mixing bowl campur terigu, gula, ragi instan, kuning telur, dan susu cair. Uleni hingga tercampur rata, saya pakai mixer sekitar 5 menit..
 2. Masukkan margarin dan garam, uleni hingga kalis elastis (saya pakai mixer sekitar 10 menit)..
 3. Bagi adonan menjadi 20 bagian sama besar. Lubangi dengan donut cutter. Taruh diatas loyang yang sudah ditaburi tepung agar tidak lengket. Diamkan selama 30 menit..
 4. Siapkan wajan, panaskan minyak lalu goreng donut hingga cokelat keemasan dengan api kecil-sedang saja. Cukup dibalik sekali saja selama menggoreng. Topping sesuai selera..

Lihat juga resep Donat tanpa kentang empuk dan lembut enak lainnya! Untuk Snack paper bisa order online di teman FB saya https. Ramai yang gemarkan donat mak saya buat sebab tersangat lembut di dalamnya dan garing di luar. Kalau pelanggan beli donat dia pagi-pagi, memang sampai ke malam la lembut donatnya. Untuk membuat donat JCO, memang ada tepung khusus yang biasa digunakan supaya hasilnya lembut dan empuk di dalamnya, yaitu tepung komachi atau tepung jepang.