Resep: Nikmat Donut Lembut Cara Bunda Krisdayanti

Resep: Nikmat Donut Lembut Cara Bunda Krisdayanti

LEZAT, fresh danANTI GAGAL.

Donut Lembut Cara Bunda Krisdayanti. Setelah percubaan demi percubaan, inilah resepi donut yang berjaya dihasilkan oleh Puan Nurul Azfa Azizan atau lebih mesra dengan panggilan Kak Nurul. Katanya, resepi ini menghasilkan teksturnya donut yang sangat lembut 'seperti pipi baby yang bam bam'. Walaupun digoreng waktu petang, malamnya pun masih lembut dan boleh dimakan keesokan paginya.

Donut Lembut Buat ptg sabtu ahad pagi makan pun still sedap dan lembut. puas hati sgt. Tapikan, kalau malas sangat nak buat, atau barang memang takda dirumah, tapi nak sangat makan donut, beli je. Resepi donut sangat simple, lembut walaupun dah sejuk. Anda dapat membuat Donut Lembut menggunakan 9 resep dan 4 langkah. Inilah cara Anda membuat ini.

Resep Untuk Membuat Donut Lembut

  1. Persiapkan 500 gram dari tepung terigu protein tinggi.
  2. Anda membutuhkan 4 btr dari kuning telur.
  3. Kemudian 60 gr dari gula pasir.
  4. Anda membutuhkan 3 sdt dari ragi instan.
  5. Kemudian 270 ml dari susu cair dingin.
  6. Anda membutuhkan 80 gr dari margarin.
  7. Anda membutuhkan 1/2 sdt dari garam.
  8. Kemudian dari Minyak untuk menggoreng.
  9. Persiapkan dari Gula halus, meises.

Kedua bahan ini penting bila melibatkan produk roti dan doh. Apabila terbaca resepi Donut dari HaSue di Myresepi yang ditulis sebagai paling lembut, gebu dan sedap serta tak payah diperap, spontan saya jadi tertarik dan hati teruja untuk mencubanya walaupun baru beberapa hari lepas, saya membuat Donut kentang yang gebu gebana, pinjam istilah yang diguna Chah dari blog Bila Chah Ke Dapur. Boleh klik di SINI untuk melihat resepi Donut Kentang yang. Hai semua, Kembali lagi dlm youtube channel saya Mrs Lara.

Langkah-langkah Pembuatan Donut Lembut

  1. Dalam mixing bowl campur terigu, gula, ragi instan, kuning telur, dan susu cair. Uleni hingga tercampur rata, saya pakai mixer sekitar 5 menit..
  2. Masukkan margarin dan garam, uleni hingga kalis elastis (saya pakai mixer sekitar 10 menit)..
  3. Bagi adonan menjadi 20 bagian sama besar. Lubangi dengan donut cutter. Taruh diatas loyang yang sudah ditaburi tepung agar tidak lengket. Diamkan selama 30 menit..
  4. Siapkan wajan, panaskan minyak lalu goreng donut hingga cokelat keemasan dengan api kecil-sedang saja. Cukup dibalik sekali saja selama menggoreng. Topping sesuai selera..

Di video kali ini saya kongsikan satu rahsia iaitu rahsia buat donut lembut, gebu dan sedap. Rahsia nya mudah dan simple sahaja. Hai semua.😍😍😍 Kali ini aku share lagi resep donat kentang yg sangat lembut dan tanpa ulen. Kita ga usah capek" ngileni seperti dividi. Resepi hari ni ialah resepi donut pandan gebu dan dijamin lembut dari pagi sampai ke malam.